Tlak na diverzitu sílí, nejvíc je to cítit u poboček velkých korporací

Ve světě je diverzita velkým tématem, na našem území je zatím vnímána víceméně skepticky. Paradigma se ale postupně mění, a to zejména díky velkým korporacím ze západní Evropy a zámoří, které čím dál tím více tlačí na diverzifikované týmy v nejužších vedeních lokálních poboček. Vyplývá to z údajů společnosti Stanton Chase, která se věnuje vyhledávání vrcholových manažerů.

„Je čím dál častější, že přijde klient, který chce vytvořit rozmanitý tým nebo najít specialisty z jiného koutu světa,“ ukazuje nový trend v České republice Marek Huml, Managing Partner ve společnosti Stanton Chase. Zároveň ale přiznává, že jde především o pobočky velkých firem. „Tuzemské firmy zatím toto téma netlačí, ale myslím si, že se to změní,“ odhaduje příští vývoj Huml.

Za pravdu mu dávají i HR manažerky z firem jako Vodafone nebo Provident. „Dlouhodobě se nám daří posilovat zastoupení žen ve společnosti a na tento fakt jsme hrdí. Upravili jsme i interní směrnice tak, aby LGBT kolegové měli stejné podmínky jako ostatní zaměstnanci. V praxi to znamená, že zaměstnancům poskytujeme volno například na uzavření registrovaného partnerství, na což současná legislativa nepamatuje,“ říká Veronika Ivanovič, Vice President People and Property ve společnosti Vodafone.

Právě tematikou potenciálu LGBT zaměstnanců pro růst firem se zabývala letošní konference Pride Business Forum. Z diskuse vyplynulo, že diverzifikované týmy bývají kreativnější a jsou schopny nacházet originálnější postupy a řešení. „Snažíme se klientům otevřít oči, dokonce jsme dostali od časopisu Corporate Vision Magazine ocenění Innovator for Diversity Recruitment,“ chlubí se Huml.

Že téma nabírá na důležitosti i v českém prostředí, potvrzuje Věra Abrahamová, HR Senior Manager pro Českou republiku a Slovensko ve společnosti Provident Financial. „Základní level diverzity je u nás zvládnutý, nyní ale musíme přejít na další. Stále hraje při rozhodování o vhodnosti kandidáta velkou roli to, zda chce pracovat na zkrácený úvazek, preferuje sdílet místo s dalším kolegou či žádá flexibilní pracovní dobu. Tady bude ještě hodně práce,“ uzavírá Abrahamová.

O společnosti Stanton Chase

Mezinárodní společnost Stanton Chase je jedním z předních světových poskytovatelů služeb v oblasti Executive Search. Hlavním cílem společnosti je budování profesionálních manažerských týmů pro klienty

na celém světě. Společnost byla založena v roce 1990 a v současné době působí v 72 pobočkách ve 42 zemích Asie, Evropy a Ameriky. Klíčem úspěchu firmy je důraz na profesionalitu zaměstnanců, jedinečná strategie, výborná znalost klienta, schopnost naslouchat a flexibilně se přizpůsobit jeho potřebám.