Rozhovor s Zdeňkem Machem

Ing. Zdeněk Mach v roce 2002 založil společnost JOB ASISTENT, jež se specializuje na realizace outplacementu. Společnost se zabývá rekvalifikacemi, motivačními kurzy pro skupiny ohrožené dlouhodobou nezaměstnaností, personálním poradenstvím a relaxačními kurzy.

Ing. Zdeněk Mach nejprve absolvoval Dvouletou důstojnickou školu, poté v roce 1981 promoval na Vysoké vojenské škole ve Vyškově na Moravě. Na to ještě navázal postgraduálním studiem brněnské Vojenské akademie, absolvováním kurzu NATO v Mnichově, řízením společného cvičení Národní gardy Texas-SRN-Armáda ČR také v Mnichově, pracovní stáží v Kanadě a absolvováním kurzu pro řízení systémů kvality v Bruggách. Své pracovní zkušenosti započal již v roce 1977 v Armádě ČR, postupně se stal velitelem pluku, velitelem divize Karlovy Vary a v roce 1997 velitelem kontingentu jednotek IFOR a SFOR na území bývalé Jugoslávie. V roce 1998 se dostal do Generálního štábu Armády ČR a stal se ředitelem společnosti J.A. Ruckl a synové, s.r.o. Poté se věnoval řízení projektů ve společnosti INTIER a řízení kvality u Bombardier Transportation. Od roku 2004 je ředitelem Českého institutu interních auditorů. Získal mnoho medailí - „Za službu v Jugoslávii“, “Za službu IFOR“, “Za službu vlasti“, “Za obranu vlasti“ a další medaile NATO, Maďarska, USA apod. Je předsedou představenstva Sdružení podnikatelů Karlovarského kraje a členem správní rady sdružení měst a obcí „Vladař“.

Mohl byste, prosím, stručně představit Český institut interních auditorů a jeho činnost?

ČIIA je sdružení, jehož základním posláním je propagace a rozvoj odborné praxe profese interního auditu s cílem stát se vedoucí autoritou v otázkách rozvoje interního auditu, vnitřních kontrolních systémů a uznávanou autoritou v oblasti správy a řízení společností v České republice. Cílem aktivit je výchovně vzdělávací, normativní, metodická a konzultační činnost v oblasti interního auditu, správy, kontroly a řízení společností a organizací.

ČIIA věnuje mimořádnou pozornost péči o členskou základnu a propagaci profese interního auditu v rámci celkového vnitřního řídicího a kontrolního systému společností.

Jedním ze základních cílů ČIIA je ovlivňování pozitivního rozvoje profese interního auditu v teoretické a praktické rovině. Zde ČIIA zohledňuje v profesi interního auditora nejnovější trendy profese, a to především požadavky Standardů a celého Rámce profesionální praxe interního auditu a v souladu s mezinárodní praxí zabezpečovat jednotné chápání a kvalitní uplatňování profese interního auditu v měřítku ČR.

Klíčovou oblastí aktivit ČIIA je vzdělávání. Představuje jak naplňování základního poslání existence institutu - rozvoj profese interního auditu - tak nejvýznamnější zdroj příjmů. Celé oblasti vzdělávání je věnována mimořádná pozornost, je realizováno novou koncepcí komplexního vzdělávání v úzké vazbě na zajištění prestižní certifikace absolventů certifikátem CIA..

Jak se ČIIA chystá oslavit desáté výročí?

„Oslava“ desátého výročí ČIIA se bude prolínat celým rokem 2005. K tomuto významnému výročí bude organizována řada akcí, především konference v březnu 2005 a listopadu 2005, dále pak Executive party v květnu 2005 a další. Toto ale nejsou jediné akce, je zde řada doprovodných akcí - seminářů, některé nové formy vzdělávání, zajímavé poradenské služby apod.

Jaké bude hlavní téma 10. výroční konference ČIIA?

Hlavní téma konference bude v duchu desátého výročí ČIIA - „Co je za námi, čím žijeme, co očekáváme“. Celkově lze říci, že konference bude probíhat ve třech blocích - „minulost, přítomnost a budoucnost“.

Kdo na ní vystoupí?

Je nutné poznamenat, že patronát nad konferencí převzal Předseda vlády ČR a vystoupí zde velmi vážení a respektovaní hosté jako například: pan Giovanni Grossi (býv. prezident ECIIA), Jean-Pierre Garitte (býv. prezident ECIIA), H.-P. Kemper  (EY),  Ivo Středa  (ČSA, 1. prezident ČIIA), Vladimír Valenta  (GE, 2. prezident ČIIA),  Bohuslav Poduška  (ČS, 3. prezident ČIIA), Radek Pomije (ČEZ, 4. prezident ČIIA), Josef Svoboda (MF), Václav Peřich (NKÚ) a další.

Sdělíte nám nějaké detailnější informace o této konferenci? (Kde, kdy, pro koho, o čem,...)

Konference se uskuteční 30.-31.3.2005 v TOP Hotelu Praha, pro členy ČIIA, ale také pro všechny, kteří mají zájem o práci IA v ČR, tedy i manažery veřejného sektoru a státní správy. Součástí konference je společenský raut, který chceme využít k další popularizaci IA.

Co chystáte do budoucnosti?

Je nutné říci, že chystáme zásadní změny v práci a činnosti celého ČIIA. V lednu 2005 jsem předložil Radě ČIIA návrh „VIZE ČIIA do roku 2010“, kde je řada skutečně netradičních činností a přístupů k působení institutu.

Chtěl byste ještě něco dodat?

Následně po konferenci bude probíhat 31.3.2005 odpoledne sněm ČIIA. Předpokládám, že sněm zhodnotí výsledky práce Rady a kanceláře ČIIA a především že potvrdí hlavní zásady VIZE ČIIA do roku 2010, tak aby bylo možné je ihned začít realizovat. Nebude to jednoduché, někdy bouřlivé, vím, že ne všichni se budou s těmito trendy ztotožňovat, ale moderní vývoj a netradiční způsoby řízení, marketingu i komerčního přístupu nelze ignorovat.  Proto všechny zájemce zvu jak na konferenci tak také na sněm, aby toto úsilí podpořili.

Děkuji za rozhovor.

Bára Aubrechtová