Rozhovor s Petrem Pacovským, ředitelem poradenské firmy Time Expert

Ing. Petr Pacovský, 1956 - vystudoval ČVUT Praha, obor automatizované systémy řízení. Absolvoval řadu výcviků zaměřených na techniky duševní práce, studoval transpersonální psychologii u profesora S. Grofa. Lektor, kouč, poradce. Propagátor netradičních metod zvyšování tvořivosti, efektivnosti práce a osobní spokojenosti. Od roku 1990 ředitel firmy zabývající se elektronickým zpracováním informací, v současnosti ředitel firmy Time Expert působící v oblasti profesního a osobního růstu.

Čím se zabývá vaše firma?

Pomáháme lidem a firmám adaptovat se na příležitosti a ohrožení Informačního věku, a to v tom smyslu, aby prostřednictvím růstu osobních kvalit jednotlivců dosahovali dlouhodobé pracovní výkonnosti a osobní spokojenosti. 

Jinými slovy: Pomáháme lidem, aby dlouhodobě odváděli nadstandardní výkon, a měli při tom ze sebe, ze života i z mezilidských vztahů radost.

 Jaký typ společností využívá vašich služeb?

Jsou to firmy, ve kterých najdete manažery pracující pod silným, každodenním tlakem  (takové jsou nicméně skoro všechny...). Na listině našich klientů je okolo stovky referenčních firem, přičemž mnohé z nich jsou našimi partnery už po několik let (Microsoft, GE, Telecom, Logica, Eurotel ad.).

Proč vás tyto společnosti využívají?

Nejspíš proto, že dokážeme lidi skutečně inspirovat a pohnout je k práci na sobě, k zavádění efektivních návyků, což téměř vždy znamená vystoupení ze zóny komfortu a mnohdy to vyžaduje osobní sebezapření. Nepracujeme s povrchními technikami, ale s pochopením principů, alternativních pohledů a nestandardních řešení běžných i obtížných situací. Tomu napomáhá i skutečnost, že se v optimálním případě setkáváme s pracovníky opakovaně a dlouhodobě, zpravidla dva dny každé dva měsíce. Během této doby jsou zaváděny a ověřovány nové přístupy a návyky; naše další setkání pak znamená oživení motivace a nabídku dalších systematických kroků na cestě osobního růstu. Postupné absolvování ucelené „školy“ pak vede k vyváženosti mezi nutnou produkcí a osobním rozvojem. 

Žijete v Táboře, kde je i sídlo vaší firmy, jaká je poptávka po vašich službách v tomto regionu?

Žiji částečně v Táboře, částečně v autě a v hotelových pokojích. Naše firma v současné době přesídluje do Prahy, ale to není podstatné: pracujeme tam, kde je potřeba.  

Kde máte nejvíce zákazníků? Dělá vám problémy dojíždět?

Nejvíce zákazníků je pražských, ale setkání jsou většinou organizovaná výjezdově; nejčastěji pracujeme v nějakém osvědčeném hotelu či penzionu někde mezi Prahou a Brnem. Jezdím přemnoho, ale nevadí mi to: mám dobré auto, cestu využívám k odpočinku (zatím se mi daří relaxovat s otevřenýma očima) a např. i k učení; rád vidím nová místa, nebo stará místa v různých ročních obdobích.  

Jaké je podle vašeho názoru v České republice podnikatelské klima a co myslíte, že by se mělo změnit?

Nejsem globální myslitel, vidím vše spíše z běžného lidského pohledu a pouze k tomu se mohu vyjádřit. Myslím, že by firmám hodně pomohlo, kdyby se skutečně měnil způsob komunikace, řízení a řešení problémů. Kdybychom namísto direktivy směřovali ke zmocňování, namísto charitativní pomoci lidem k tlaku na zvyšování jejich kompetentnosti. Aby namísto funkcí převládala opravdová, aktivní snaha všech zúčastněných po řešení problémů. To nejde naráz, ale tam, kde se po této cestě vydali, nese tato snaha výsledky.   

V čem vidíte největší problémy dnešního hospodaření s časem u většiny lidí v pracovním procesu?

Lidé mnohdy namísto skutečného hospodaření s časem pouze pasivně reagují na vnější okolnosti a snaží se jim přizpůsobit. Řešení problémů s časem ale spočívá spíše v proaktivním přemýšlení, lepším výběru, kvalitnější komunikaci, přijímání perspektivních rozhodnutí.

 V čem jsou nejsilnější stránky Time managementu IV. generace?

Není to technika, ale životní styl, a navíc jej máme každý již trochu v sobě. Jde o to se rozpomenout a podpořit to: oprášit touhu cítit se dobře, motivaci, když za něčím jdeme, schopnost ovlivňovat, když s něčím nesouhlasíme, odolnost, když je toho mnoho, trvalou péči o naše zdraví a vztahy. Řečeno vznešeně, Time management IV. generace kultivuje tři zdroje, které má každý z nás k dispozici: sebe, čas a ostatní. Učí nás myslet jinak, dělat jiné věci a ovlivňovat jinak.

Jak vidíte budoucnost Time Managementu, předpokládáte, že vznikne i pátá generace  a jak podle vás bude vypadat.

To je častá otázka. Myslím si, že to není otázka filosofie, ale marketingu. Jakmile někdo vymyslí odlišnost, která má sílu konkurenční výhody, „objeví“ se pátá generace.

Kolik času věnujete týdně práci?

Požadavků od klientů je skutečně hodně, takže pracuji hodně; pro mě je nicméně důležité, že dokážu vytvořit dlouhodobou rovnováhu s ostatními důležitými prvky svého života. Myslím, že s dětmi jsem více a aktivněji, než je dnes běžné, denně si najdu chvíli na sport, učení i relaxaci, občas je i kultura, sem tam dokonce i něco zametu a umyji… jak to, že to vlastně všechno jde?

Je to moc, málo anebo tak akorát?

Vážně, pracuji hodně a dělám opatření, aby toho bylo méně. Ale i nyní jsem velmi šťastný a doufám, že mé okolí také.

O problematice Time Managementu jste napsal knihu, která je dle mých informací velmi úspěšná. Uvažujete nad další knihou? Jestli ano na jaké bude téma?

Kniha se jmenuje Člověk a čas; další je rozepsaná a má pracovní název Člověk a lidé. Ukazuje se, že když si člověk udělá pořádek v sobě, zavede nové návyky a získá nové postoje, narazí na ostatní lidi, kteří mu ne zcela rozumí: diví se jeho klidu, diví se, že dělá věci důležité namísto těch naléhavých, překvapuje je síla jeho nadhledu i tahu na bránu. Tehdy je dobré začít kultivovat své vztahy, svůj přístup k ostatním lidem. První kniha učí jinak myslet, druhá jinak ovlivňovat. Ale kdy ji dopíši – nevím. Je pro mě prioritou, nikoli stresujícím cílem.  

Co plánujete do budoucna, čeho byste chtěl dosáhnout?

Nyní rozšiřujeme firmu tak, abychom byli jednak schopni pokrýt vzrůstající požadavky našich klientů, a jednak abychom získali statut důstojných partnerů pro vzdělávání i v nejprestižnějších firmách. Vím, že po odborné stránce na to máme, jen musíme místy pracovat s předsudkem, že co je zahraniční, je automaticky lepší.

Co je ve vašem životě nejdůležitější?

Zdraví, vztahy, pocity.

Co byste vzkázal našim čtenářům?

Zastavte se, najděte své hvězdy a vykročte pomalu a s užitím si každé chvíle za nimi. Vždyť není důležité dělat, ale udělat, a cítit se při tom v pohodě

Děkuji za rozhovor Jan Turek