Rozhovor s panem Žižkou, ředitelem pro personalistiku a administrativu Třineckých železáren

Třinecké železárny již 171 let vyrábí dlouhé ocelové válcované výrobky. Na současné produkci oceli v ČR se podílejí více než jednou třetinou. Mimo to se pravidelně každý rok umisťují na předních místech v renomované soutěži Czech Top 100. V loňském roce se pak stal vítězem prestižní soutěže Manžer roku 2008 generální ředitel Třineckých železáren Jiří Cienciała. Jaká je personální politika jedné z nejvíce obdivovaných firem České republiky prozradil Zuzaně Čempelové ředitel pro personalistiku a administrativu Ivo Žižka.

Společnost Třinecké železárny získala Cenu hejtmana Moravskoslezského kraje za společenskou odpovědnost. Jak se tato společenská odpovědnost projevuje vůči vašim vlastním zaměstnancům?

Společenská zodpovědnost vůči zaměstnancům vychází z firemní mise „Společně pro příští generace“ a projevuje se nejen pří řízení podniku jako takového, ale také v oblasti ekologie, personalistiky i vztahu s odborovou organizací.

Mimo etický kodex, který již dnes bývá standardem u mnoha firem, máte také sociální kodex. Můžete nám ho přiblížit? Co vašim zaměstnancům nabízí?

Sociální kodex spolu s Podnikovou kolektivní smlouvou upravují rozsah a podmínky nadstandardních pracovněprávních či jiných nároků zaměstnanců, k jejichž uspokojování se zaměstnavatel zavazuje.

Sociální kodex přibližuje zaměstnancům zejména opatření a zvýhodnění, včetně zásad pro jejich uplatňování, která jsou poskytována nad zákonný rámec a kterými chce zaměstnavatel v co jak nejvyšší míře motivovat své zaměstnance k podpoře záměrů a cílů celé akciové společnosti. Mezi zvýhodnění obsažená v sociálním kodexu patří např. poskytování rekondičně-rehabilitační péče, péče o profesionální rozvoj zaměstnanců, jejich oceňování v rámci hutnického galavečera „Královna ocel“, poskytování příspěvku na stravování, penzijní připojištění, životní pojištění, dětskou rekreaci, atd

 Také se pravidelně umisťujete v soutěži Czech Top 100. Jaký je váš recept na to, být atraktivním zaměstnavatelem?

Třinecké železárny jsou především vyspělým hutním podnikem s moderními technologiemi včetně IT, který respektuje vysoké požadavky na ochranu životního prostředí. Strategie TŽ stojí na pevných základech vycházející z tradic hutnictví od roku 1839, kultury a umu zaměstnanců a propojení firmy a regionu. Atraktivita spočívá také v dlouhodobé perspektivě zaměstnání, která je mimo jiné spojena s budováním výrobně obchodních řetězců. Podnik nabízí zaměstnání v širokém portfoliu technických oborů s možností osobního rozvoje nejen mladým lidem.

Před krizí si mnohé společnosti stěžovaly na problém najít zaměstnance na odborně vysoké úrovni, kterým nechybí proaktivita a sounáležitost s firmou. Jaká byla situace u vás?

Díky programu spolupráce se školami všech stupňů, který startoval v roce 2002, nebyla situace tak dramatická. Podařilo se nám získat potřebný počet připravených a kvalifikovaných zaměstnanců právě ze škol, se kterými jsme v rámci programu spolupracovali.

Jak se vám daří získat kvalitní zaměstnance? A jak jsou u vás lidé vybíráni? Využíváte některé metody, které moderní personalistika nabízí?

Získávání kvalitních zaměstnanců úzce souvisí s image podniku, s personálním marketingem a samozřejmě také s následnou péčí o zaměstnance v průběhu jejich pracovního života. Výběr potenciálních zaměstnanců probíhá již v průběhu studia na středních a vysokých školách prostřednictvím stáží, brigád, stínování manažerů a konzultací k bakalářským a diplomovým pracím a  následně výběrovými pohovory. Po nástupu pak pomocí střediska nástupní praxe, jinak řečeno tzv. „kolečkem podnikem“. Při dalším rozvoji zaměstnanců využíváme opět stínování, stáže, rotace, mentoring a koučování, předávání zkušeností starších spolupracovníků řeší systém senior managementu.

Poměrně hodně se zaměřujete na práci s mladými lidmi. Dokonce váš "Program spolupráce se školami všech stupňů" v rámci soutěže "Credit Suisse Zaměstnavatel roku 2004"- HR Excellence Award byl oceněn odbornou porotou v kategorii Akademické programy. Můžete nám o něm, ale také o dalších programech pro studenty prozradit více?

Jak již bylo uvedeno, tento program byl zahájen v roce 2002 jako reakce na situaci po restrukturalizaci ocelářského průmyslu, kdy klesal zájem o studium technických oborů a zaměstnání v tomto průmyslu. Díky tomuto programu jsme dokázali zvrátit tuto situaci. Program spolupráce začíná již u základních škol a pokračuje spoluprácí se středními a vysokými školami. Součástí programu je realizace ocenění úspěšných řešitelů olympiád a soutěží v technických oborech, do kterého jsou zapojeny všechny významné firmy regionu.

Žákům středních škol v oboru hutnictví jsou poskytovány finanční příspěvky v rámci tzv. balíčku opatření a vysokoškolákům nabízíme podniková stipendia a je pro ně připraven např. program stínování managerů. Při naplňování programu pracujeme se zpětnou vazbou od zástupců škol.

Jednotlivé části programu do sebe zapadají, doplňují se a jako celek tvoří výsledný efekt práce s mladými lidmi.

Od září 2009 patří do vaší skupiny také Soukromá střední škola Třinec. Co vás k tomu vedlo? A co si od tohoto kroku slibujete?

Analýza demografického vývoje, trvalé snižování počtu žáků základních škol a malý zájem o studium technických oborů a opatření v oblasti školství, směřující k podpoře všeobecného vzdělání, nás vedlo k myšlence znovu se bezprostředně podílet na přípravě budoucích zaměstnanců skupiny Třinecké železárny – Moravia Steel. Tato myšlenka byla podpořena i Třineckou výzvou z konference Lidské zdroje pro 21. století (více viz. http://www.trz.cz/Kariéra/Materiály ke konferenci) Kromě dostatečného počtu absolventů technických oborů budeme mít možnost v daleko větší míře ovlivňovat tvorbu školních vzdělávacích programů a úzce propojit teorii s praktickými zkušenostmi našich zaměstnanců. Součástí Soukromé střední školy Třinec je nově začlenění firemního vzdělávání pro skupinu Třinecké železárny-Moravia Steel. Škola se tak stala centrem celoživotního vzdělávání v regionu Naším cílem je vytvořit skutečnou „Podnikovou školu 21. století“.

Jak pracujete s talenty, které již ve firmě máte?

Můžeme říci, že práce s talenty je nedílnou součástí naší firemní kultury a personální práce. V práci s talenty využíváme možnosti výše zmíněného střediska nástupní praxe pro absolventy vysokých škol (trainee program), dále pak assessment center pro vysokoškoláky. Na základě výstupů je připravován program jejich rozvoje a to z pohledu zapojení do nových projektů, akvizic či jejich zapojení jako personálních náhrad.

 Jak v rámci holdingu zajišťujete vzdělávání? Na které dovednosti se zaměřujete? Jaké metody vzdělávání se vám osvědčily?

V rámci skupiny je zajišťováno jak obecné, tak specifické vzdělávání, a to prostřednictvím externích dodavatelů. V rámci vzdělávání je kladen důraz na profesní vzdělávání, ale není  opomíjeno ani vzdělávání manažerské, jazykové či počítačová příprava. Velmi důležitou součástí je i vzdělávání v oblasti kvality a EMS včetně certifikovaného vzdělávaní. Například v jazykové přípravě se velmi osvědčily zahraniční jazykové stáže a pro vybrané zaměstnance prestižní vzdělávaní v rámci certifikovaných programů MBA či Intermanager a InterLeader.

Na vysoké úrovni je také vybavení cca 25 školicích místností na pracovištích, kde probíhají vybrané druhy vzdělávání zaměstnanců včetně žáků Soukromé středné školy Třinec.

Museli jste vzdělávání v důsledku krize omezit? Využíváte nějak možností, které v tomto směru nabízí strukturální fondy EU?

Bohužel krize má dopad i do oblasti vzdělávání. Částečně omezujeme vzdělávání v oblasti soft skills, nezajišťujeme v současné době zahraniční jazykové stáže. Ke kompenzaci stávající situace využíváme nabídky projektů Evropského sociálního fondu „Skolení je šance“ a „Vzdělávejte se“ a také jsme zapojeni do projektu ocelářské asociace Hutnictví železa na podporu vzdělávání zaměstnanců jeho členů.

V r. 2004 jste zavedli systém volitelných benefitů. Můžete nám prozradit, co se za tímto systémem skrývá? V čem je podle vás pro zaměstnance atraktivnější?

Ano, od tohoto roku je uplatňován flexibilní systém zaměstnaneckých výhod, který byl zaměřen na podporu zdraví, vzdělávání, sportu a kultury. Do systému volitelných benefitů nejsou zahrnuty pevné výhody, tyto jsou poskytovány podle zásad zakotvených v Sociálním kodexu. Systém volitelných benefitů  může daleko lépe uspokojit potřeby a zájmy všech skupin zaměstnanců, kteří si mohou z portfolia benefitů vybírat dle vlastního zájmu. Slouží samozřejmě i jako nástroj motivace a stabilizace zaměstnanců.

Dal byste radu, jak i přes období krize zachovat ve firmě zdravého ducha? Jak udržet zaměstnance motivované, výkonné a loajální?

Především nepropadat panice, čelit nepříjemnostem poklesu makroekonomiky s chladnou hlavou, zachovat si určitou dávku optimismu, využívat všech zkušeností z předchozích let a nezapomínat na otevřenou komunikaci nejen napříč podnikem, ale celou skupinou Třinecké železárny a Moravia Steel a to vertikální i horizontální….ve stručnosti – zapojit onen příslovečný „zdravý selský rozum!“

A jak si udržet zaměstnance motivované, výkonné a loajální? Uplatňováním všech výše uvedených nástrojů personální politiky skupiny Třinecké železárny a Moravia Steel, jejichž kontinuita nebyla ani v současném nepříznivém období přerušena. Významnou roli sehrává také otevřený dialog s odborovou organizací při hledání zajištění trvalého sociálního smíru.

Profil

Ivo Žižka

Vzdělání:

1975 – 79 - SPŠ slévárenská Brno

1979 – 83 - VŠB Ostravě, fakulta hutnická, oboru slévárenství.

Další profesní školení dle potřeby (např. Intermarketing)

Zaměstnání:

1983 – 1984 – dělnické profese v závodě 4 (slévárny) Třineckých železáren - pánvař, sazeč a struskař na kupolových pecích,

1984 – 1986 technolog odstředivého lití válců

1986 – 1993 řídící provozní funkce – vrchní mistr tavírny, zástupce vedoucího Slévárny šedé litiny II, vedoucí Slévárny šedé litiny II

1993 – 1997 - obchodního zástupce ředitele Sléváren

1997 – 1999 ředitelem divize 4 - Slévárny.

Od 31.3.1999, kdy se Slévárny vyčlenily v samostatnou společnost Slévárny Třinec, a. s., předseda představenstva a ředitel společnosti.

Od 1.2.2010 ředitel pro personalistiku a administrativu Třineckých železáren, a. s.

Pro HR server Zuzana Čempelová