Rozhovor s Jaroslavem Pávišem ze společnosti GIT Consult, s.r.o.

Jaroslav Páviš po ukončení vysoké školy zahájil svou kariéru v personálně-poradenské společnosti. Poté spoluzakládal malou českou poradenskou společnost a nyní pracuje jako country manager pro ČR a SR ve společnosti GIT Consult.

Na jaké obory se zaměřuje GIT Consult při vyhledávání uchazečů?

Společnost GIT Consult je mezinárodní společnost zaměřená na poskytování komplexních poradenských služeb v oblasti IT a telekomunikací. Mezi hlavní služby, které nabízí, patří recruitment, outsourcing apod..

Kolik zhruba obsadíte kandidátů ročně?

Jsme úzce specializovanou společností. Naší vizí není za každou cenu obsadit maximum lidí (pozic), ale přinášet našim klientům přidanou hodnotu. Stejně jako naši klienti, tak i my si vybíráme své klienty. Jejich počet není příliš velký. Z toho plynou i počty obsazených lidí. Jedná se o desítky ročně.
Struktura pozic je velmi široká, od těch běžnějších, typu programátorů, přes složitější - typu specialista sítí, až k ryze manažerským pozicím.

Co se vám nelíbí na vašich zákaznících?

Náš pohled je samozřejmě zaměřen pouze na jednu část celkového chodu společnosti, a proto jsme někdy více kritičtí. Největším problémem řady společností je rychlost zpracování materiálů. Popíšu Vám to na příkladu: Kandidát nám zašle materiály, my ho zpohovorujeme (uděláme interview, pohovor), a pošleme ho do firmy. (Příslušnému, personálnímu oddělení firmy) Té trvá někdy i měsíc, než nás informují, že ho chtějí vidět. Často se pak stává, že takovýto kandidát si mezitím najde jinou práci. Samozřejmě taková časová prodleva není dobrou vizitkou. Jinak se dá říci, že v zásadě naše společnost spolupracuje se společnostmi kvalitními, které patří k leadrům trhu. Nemáme s nimi tedy žádné zásadní problémy.

Jaký máte názor na pracovní servery v ČR/ co by se mělo změnit?

Situace v ČR na poli internetových serverů je samozřejmě velmi specifická. Je zde jeden server, který celkově dominuje trhu a pak dlouho nikdo nic. Tato situace samozřejmě nahrává tomuto dominantnímu portálu a umožňuje mu chování z pozice síly. Dle mého názoru k této situaci přispívá i přístup personálních agentur. Nejsou schopny se spojit a vystupovat společně. Vzorem by nám měl být přístup reklamních agentur, kde již existují asociace. Pokud by taková asociace existovala, sama by mohla vystupovat jako silný partner, případně by mohla zaštítit některý server a dodat mu tak jistý punc kvality a následně k němu přilákat uživatele.

Jaké je podnikatelské klima v ČR?

Já sám nepatřím k zásadním kritikům současné situace. Samozřejmě je spousta věcí, které jsou špatné, je potřeba je změnit...Na druhou stranu je ale potřeba podívat se zpět, co všechno jsme v této zemi již dokázali. Lidé tady velmi rychle zapomínají. Vzpomeňme vůbec na dostupnost služeb, zboží...Jsem tedy optimistou a celkovou situaci vidím pozitivně.

Jaký typ firem využívá vašich služeb?

Jsme sice úzce zaměřenou společností, ale naše služby může využít široké pole klientů. V ČR pracujeme převážně pro mezinárodní společnosti, které mají neustálou poptávku po nových lidech. Jedná se o společnosti z mnoha oborů např. telekomunikace, bankovnictví, apod.

Nicméně máme jako klienty i malé společnosti, které chápou výhody naší vzájemné spolupráce.

Proč nás tyto společnosti využívají?

Naše společnost se zaměřuje na problematiku IT a telekomunikací. K naší každodenní práci patří sledování situace v těchto oborech, co je nového, kde se co děje apod. Proto jsme samozřejmě úspěšnější při hledání těchto odborníků (z těchto oborů). Dále samozřejmě máme tým, který disponuje znalostmi pro posouzení kvalifikačních předpokladů potencionálních kandidátů. Mezi naše velké výhody dále patří stabilizovaný tým. Náš zákazník se u nás setkává se stále stejným konzultantem, který disponuje nadprůměrnými znalostmi zákazníka (klienta). Stěžejním (úkolem) je pro nás nalezení vhodného kandidáta pro našeho klienta. Toto všechno naši klienti ví a mají ověřeno praxí.

Co plánujete do budoucna?

Patříme k velmi mladým společnostem na trhu (v ČR od r. 2001), a proto je před námi ještě mnoho výzev. V současnosti připravujeme projekt, který by měl zásadním způsobem ovlivnit naše klienty, ale i pozitivním způsobem ovlivnit konkurenci, která se bude snažit snížit náš náskok. Více informací Vám přineseme v dohledné době.

V čem by se měla změnit legislativa?

Samozřejmě je řada nedostatků v oblasti pracovního práva apod..., které je potřeba řešit. Jak jsem však zmínil již dříve, patřím k optimistům. Proto snad jen jeden příklad: Naše společnost má silné zázemí v regionu bývalého sovětského svazu. Již několikrát jsme našim klientům nabízeli kandidáty z tohoto regionu, ale narážíme na silnou bariéru ze strany státu. Získat legální pracovní povolení pro takovéto kandidáty je velmi náročný úkol. Setkal jsem se s nezájmem našich lidí na ambasádách v těchto zemích. Stát by se měl snažit přilákat tyto lidi. Většinou se jedná o špičkové odborníky. O takové lidi by se náš stát měl prát.

Jaký předpokládáte vývoj v náboru pracovníků  v dalších letech?

Vývoj pracovního trhu v oblasti IT a telekomunikací byl v posledních pár letech velmi dynamický. Setkávali jsme se se situací, kdy kvalitní odborníci dostávali i deset nabídek. Vývoj celkově (Celkový vývoj) v oblasti IT a telco prošel výraznou redukcí a dotklo se to i poptávky po těchto lidech (odbornících). V současnosti není situace nejlepší, nabídek je méně, hledání trvá podstatně déle než dříve....a budoucnost? Vidím ji opět pozitivně. Věřím, že poptávka po těchto specialistech opět stoupne. Ať už přirozeným vývojem, či v souvislosti se vstupem naší země do EU. I když jsou určité signály o omezení pohybu (pracovních sil), věřím, že v této oblasti bude trh otevřen velmi rychle a dá se očekávat, že v rámci EU bude velký zájem o naše odborníky.

Co byste vzkázal našim čtenářům?

Ať už potencionálním klientům nebo kandidátům bych vzkázal jedno: Nebojte se využít poradenských společností. Umíme Vám pomoci!

Vývoj v oblasti poradenských společností je stále velmi dynamický. Někdy mám pocit, že nové společnosti vznikají každý den. Situace je velmi nepřehledná. Když se vžiji do role uchazeče o zaměstnání, který nemá znalosti trhu práce a osobní zkušenosti, budu stát před hádankou, které společnosti využít. Která je pro mě nejlepší? Bohužel je realitou, že některé společnosti se ke kandidátům chovají velmi neprofesionálně. Jejich konzultanti nemají žádné znalosti, jejich procesy jsou neprofesionální (nedokonalé, příliš zdlouhavé, nedostatečné). Setkáváme se i s tím, že společnost prezentuje materiály kandidáta, aniž by on sám o tom věděl. Tyto společnosti značně snižují renomé personálních agentur obecně. Jak jsem již uvedl, přínosem by jistě byla asociace personálních agentur. Ta by měla být garantem profesionality a kvality svých členů. Situace by pak byla podstatně průhlednější. Kandidátovi by stačilo oslovit tuto asociaci a na základě svých požadavků a schopností by si vytipoval vhodné společnosti.

Doplňující otázky:

Nejhezčí dovolená: Nevyhledávám exotické dovolené, takže pro mě je příjemné, když mohu strávit několik dnů kdekoli v přírodě…

Kam byste ještě rád podíval: Rád bych si našel chvíli čas a projel pořádně USA. Chtěl bych především projet ta místa, která nenajdeme v cestovních průvodcích, ta místa, kde jsou si lidé stále velmi blízko.

Oblíbené město: Pro mě je to určitě Praha. Ač nejsem rodilým Pražákem, jsem tímto městem přitahován a stále zde mám co objevovat.

Oblíbená kniha: To je velmi těžká otázka, takových knih je velmi mnoho, ale vyberu tedy jednu: Salman Rusdhie - Děti Půlnoci

Oblíbený film: Amélie z Motmartru - film, na který se určitě musíte podívat. Působí tak, že po jeho shlédnutí máte chuť konat dobro….

Oblíbený seriál: Bohužel nepatřím k častým sledovatelům našich televizí a proto nemám žádného favorita… Snad dříve Simpsonovi, ale nevím, zda se to do této rubriky hodí :-)

Oblíbený herec/herečka: Opět nemám žádné velké favority, snad Nicolas Cage/ Jodie Foster

Oblíbené rádio: Kombinuji Radiožurnál s Rádiem 1, ale dosud nevzniklo rádio, které by uspokojilo mé představy.

Oblíbená hudba: Nemám žádný vyhraněný styl, snažím se mít otevřené uši a vnímat vše dobré, kdybyste si prošli mou diskografii, našli byste vedle sebe vážnou hudbu, jazz, moderní taneční muziku apod…

Oblíbený člověk: Má přítelkyně

Oblíbený člověk z vašeho oboru: Tak to je ta nejtěžší otázka :-) Velmi sympatická je pro mě personální práce v HP, ale nerad bych jmenoval jednoho člověka…

Oblíbené periodikum: Tak to bohužel neexistuje…. Snad takové ještě vznikne, ale jinak sleduji pravidelně Hospodářské noviny, Respekt, … Je jich víc, ale žádné pro mě není nijak důležité

Oblíbený sport: Box

Oblíbená značka auta: Volvo

Oblíbená činnost: Spánek :-) četba, a samozřejmě má práce

Oblíbené rčení(přísloví): Tak takové nemám…

Oblíbená květina: Taková otázka se spíše hodí pro ženu, ale když květiny daruji, mám rád růže, hodně růží…

Vtip, který vás nejvíce rozesmál: Tak ten se nehodí publikovat :-)))

Oblíbený pocit: Každý pocit je někdy oblíbeny a někdy neoblíbený, takže všechny, když přijdou, když mají…

Oblíbené jídlo: :-)) Jsem příznivcem masitých pokrmů, takže nejraději kuřecí….

Oblíbené zvíře: Kočka, pro svou nezávislost, pes pro svou věrnost, je jich více.

Oblíbený předmět: Kniha

Oblíbená hra: Určitě Scrabble, obzvláště nyní, když se mi daří porážet mou přítelkyni :-))

Oblíbený politik: Tak to je jasné, žádný takový neexistuje, ale sympatická je mi stále Hana Marvanová.

Oblíbený server, web: Sleduji pravidelně několik zpravodajských webů (např.: idnes.cz, lidovky. cz, …), ale také některé one-man show weby (např.: gentleman.cz, viditelnymacek.cz), na kterých se objevují zajímavé a neotřelé názory.

Váš nejhorší/nejhezčí den: V každém dni se člověku stane něco pěkného a něco nepříjemného, ošklivého, proto se snažím vážit si každého dne, kdy jsem na světě.

Na co se nejvíce těšíte: Určitě se těším, až budu mít děti, ten pocit, že je někdo, komu můžete předat své názory na svět, život a pokusit se ho nasměrovat tak, aby se cítil dobře v životě.

Vaše největší přání: Víc slušnosti mezi lidmi a aby se lidé naučili přijmout zodpovědnost, to u nás prozatím umí málokdo.