Rozhovor s Jaromírem Trpákem, vedoucím správního oddělení v akciové společnosti TESLA BLATNÁ

Zavádění novinek do praxe se u většiny z lidí setkává s jistou obavou. Ale kdyby neexistovali lidé, kteří by se i přes možné počáteční obavy nerozhodli novinky zrealizovat, tak by se na světě asi nic nezměnilo. Naštěstí tomu tak není a příkladem za všechny je vedoucí správního oddělení TESLY BLATNÁ pan Jaromír Trpák, který se po dohodě s majiteli firmy, rozhodl zavést ve společnosti nový systém řízení lidských zdrojů a vzdělávání zaměstnanců. Jednak si je dobře vědom, že lidé jsou to hlavní bohatství, co mají ve společnosti k dispozici a dále je přesvědčen o nutnosti jejich stálého vzdělávání pro další rozvoj společnosti.

Kvalifikovaní, zodpovědní a pracovití zaměstnanci jsou největším bohatstvím každé firmy. Byla tato skutečnost právě tím, co vás přivedlo na myšlenku vytvořit a zavést nový ucelený systém řízení lidských zdrojů a vzdělávání zaměstnanců také ve vaší společnosti?

Samozřejmě, vaše úvaha je naprosto přesná a není nutné k ní nic dodávat.

Při zavádění nových poznatků do praxe jsou potřebné peníze a čas. Předpokládám, že máte předem spočítané náklady na realizaci a stanovenou dobu celého projektu. Můžete prozradit čtenářům, o jakou částku se jedná, zda v projektu počítáte s evropskými penězi a datum, kdy se realizace celého projektu dostane do konečné fáze?

Přesné náklady na celý projekt musely být známé již ve fázi, kdy jsme podávali žádost a činí více než 3 500 tisíc Kč. Celý projekt bude ukončen v prosinci letošního roku a veškeré potřebné prostředky jsou hrazeny ze státního rozpočtu ČR a ESF, a to v rámci programu podpory de minimis.

Jedním z cílů vámi řízeného projektu je vytvoření sboru interních lektorů. Přepokládáte, že se tento systém společnosti vyplatí? A máte nějaký plán, jak zamezíte případné fluktuaci interních lektorů?

Kdybychom nepředpokládali, že se tento systém společnosti vyplatí, tak by celý projekt vypadal jinak. Jsme přesvědčeni, že je to správná cesta, která povede, a to především v dalších letech, ke snížení nákladů potřebných na vzdělávání našich zaměstnanců. Jedná se také o určitý způsob ocenění a zároveň motivaci pro zaměstnance, kteří byli na základě svého zájmu vybráni do funkcí interních lektorů. Každý z vybraných lektorů si je tak vědom, že s ním firma počítá i do budoucna, jako s perspektivním člověkem. Navíc si v průběhu projektu, výrazně zvýší ve svém oboru kvalifikaci a absolvuje školení, o kterých by si za normálních okolností mohl nechat jenom zdát. Myslím si, že tato důvěra je jedním z faktorů, který podstatně omezí jejich případnou fluktuaci.

V dnešní době je ve společnosti kladen důraz na soustavné vzdělávání, a to jak na odborné, tak i jazykové znalosti a manažerské dovednosti. Bude se vzdělávání ve vaší společnosti týkat všech zaměstnanců nebo jen zaměstnanců na manažerských či vedoucích pozicích?

Vzdělávání se samozřejmě netýká jen zaměstnanců na manažerských pozicích. V ideálním případě by se do projektu mělo zapojit, tedy projít různými školeními, 110 našich zaměstnanců, pracujících jak v dělnických, tak i na technicko – hospodářských pozicích. To je zhruba 1/3 z celkového počtu zaměstnanců TESLY BLATNÁ, a.s.. Oblast předpokládaného vzdělávání byla stanovena na základě výsledků analýzy, přičemž byly stanoveny okruhy zaměstnanců a oblasti odbornosti, které je nutné dále rozvíjet. Podrobnější informace můžete získat na webových stánkách naší společnosti v odkazu vzdělávání, a to v dokumentu program projektu. 

E-learning  dnes vnímáme jako model vzdělávání a zároveň proces, při kterém dochází k využití nových informačních a komunikačních technologií. Počítáte s E-learningem také ve vašem projektu? Pokud ano. V jakých oblastech vzdělávání byste e-learning chtěli využít?

E-learningu bude využíváno jednak v jazykovém vzdělávání, na což jsou naši „studenti“ zvyklí již z minulých let, ale také i při školení interních lektorů. Firma, která vyhrála, již proběhlé výběrové řízení na dodávku vzdělávání se k tomu smluvně zavázala. A my jsme připraveni využít možnost e-learningového vzdělávání, v co možná největší míře.

Pokrok se naštěstí nedá zastavit. Ovšem podnik, který není schopen reagovat na novinky dostatečně pružně, může mít v budoucnosti značné potíže. Rozhodnutí využít pro řízení lidských zdrojů právě HR softwaru je důkazem vaší připravenosti. Můžete nám prozradit, co přesně od nového HR softwaru očekáváte?

O tom, že si naše firma jednou pořídí HR software, jsem dlouho uvažoval pouze v teoretické rovině. V uplynulých letech investovala TESLA BLATNÁ, a. s. především do nákupu nových technologií a rekonstrukce výrobních budov a jejich zařízení, což bylo naprosto správné a pochopitelné. Prostředky na nákup softwaru, potřebného pro řízení lidských zdrojů, prostě nebyly k dispozici. Zde musím vyjádřit mou upřímnou radost, že se to prostřednictvím získaného grantu v rámci programu OPLZZ povedlo, a že se konečně dočkáme nástroje řízení lidských zdrojů hodného 21 století. Co od něj očekáváme? Jednoznačné zkvalitnění a zpřehlednění přístupu k informacím o našich zaměstnancích, zjednodušení celého systému agendy personalistiky a osobního oddělení a v neposlední řadě i celého vzdělávání a hodnocení našich zaměstnanců.

Zavedení nového HR softwaru nebude určitě jednoduchou záležitostí. Každopádně bude vyžadovat vzájemnou spolupráci zaměstnanců ve firmě.  Myslíte si, že jeho zavedení se setká s pochopením všech pověřených zaměstnanců? A jste v případě počátečních rozpaků a nedůvěry ochotni věnovat zvýšené úsilí vysvětlení přínosu tohoto projektu?

Každá nová věc má vždy své obdivovatele, ale i odpůrce. Tak to prostě v životě chodí. Pochopitelně si nedělám žádné iluze o tom, že u všech zaměstnanců se okamžitě setká tento systém s kladnou odezvou a nadšením. Už teď, ve fázi příprav na jeho implementaci se setkávám s různými a ne zrovna lichotivými poznámkami. A bohužel i od lidí, od kterých bych to vůbec nečekal. Teď záleží jen na nás, abychom všechny přesvědčili o prospěšnosti tohoto kroku. Vím, že to nebude krátká a snadná cesta, ale věřím, že budoucnost ukáže a časem všichni pochopí, že jsme se vydali správným směrem. 

Podpora řízení a rozvoje lidských zdrojů a jejich potenciálu vede lidí k zodpovědnosti a vytváří vhodné prostředí k snadnějšímu dodržování dohod. Myslíte si, že je to jediná cesta, která vede k motivaci zaměstnanců?

Určitě ne, žádná cesta většinou nevede přímo k cíli, stejně tak ani cesta k motivaci zaměstnanců. Ta má navíc hodně rozcestí a křižovatek, mnoho způsobů řešení nastalých problémů a situací. Je to práce s lidmi, práce na dlouhou trať, a protože každý člověk je jiný, vyžaduje také jiný přístup. Správně namotivovat zaměstnance, to je velice složitá a těžká věc, vyžadující velký takt a umění vedoucích pracovníků. Je to záležitost neustálého a soustavného učení a vzdělávání se a pochopení nejen pracovních, ale i osobních potřeb zaměstnanců.

Profil

Mgr. Jaromír Trpák (1955)

- v akciové společnosti TESLA BLATNÁ pracuje již 23 let

- je ženatý a má dvě dospělé děti

- ve volném čase se věnuje rodině a koníčkům, jako je cestování, příroda, fotografování a rekreační jízda na kole. V životě je mu rodina tou největší oporou a koníčky mu pomáhají nabrat sílu do další náročné, ale zajímavé práce.

Pro HR server Jaroslava Fuksová