Rozhovor s Janou Elingrovou, vedoucí rozvoje lidských zdrojů a vzdělávání společnosti Eurovision

„Jsme motivováni vaším úspěchem“. Těmito slovy se řídí ve společnosti Eurovision. Jejich firemní politika vztahu ke klientovi je založena na sdílení rizika. Z toho plyne, že zájem společného úspěchu je oboustranný a vzájemně motivující. Oslovila jsem zástupkyni ředitele společnosti paní Janu Elingrovou, aby mi prozradila něco o firemní strategii, o tom co jí k této práci přivedlo, ale také o svých zkušenostech s projekty v oblasti lidských zdrojů a podpory podnikání.

Ve společnosti Eurovision, a.s. pracujete na pozici vedoucí divize pro oblast lidských zdrojů a vzdělávání. Co vás k této práci přivedlo? A myslíte si, že vás obohatila?

Ve společnosti Eurovision pracuji od roku 2005. Proč lidské zdroje? To je náhoda. Vystudovala jsem VUT fakultu podnikatelskou, obor ekonomika a řízení průmyslu. Ihned po absolvování vysoké školy jsem pracovala čtyři roky v mezinárodní auditorské společnosti KPMG, poté jsem rok pracovala na pozici finanční ředitelky v německé společnosti CeramTec CZ.

Když se mi narodila dcera, nemohla jsem znovu nastoupit do práce a denně dojíždět 180 km tam a zpět. Chtěla jsem se věnovat dceři. Po nedobrých zkušenostech práce na živnost jako účetní a ekonomka, které jsem se věnovala během rodičovské dovolené, jsem pochopila, že se k účetnictví a daním už vracet nechci. Chtěla jsem si vyzkoušet práci v personální agentuře. Personalistika a psychologie mě vždycky bavily a měla jsem je jako koníček. Mám ráda práci s lidmi, zdálo se mi to mnohem kreativnější a nerutinní jako audit a účetnictví.

Náhoda pomohla a já jsem se potkala s chytrými ženskými, se kterými jsme založily neziskovku. Naším cílem bylo dělat plno činností pro rodiny, pro ženy a pro děti. Mým úkolem bylo sehnat peníze a tak jsem se dostala k dotacím. Všechno, o co jsme požádaly vyšlo, což mě dodalo odvahy a já se pouštěla do náročnějších projektů a odtud jsem se dostala do Eurovisionu.

A jestli mě práce obohatila? Každým projektem získáváte zkušenost, pokud chcete. Práce s lidmi je náročná, ale i příjemná, zábavná a kreativní. Každý klient nebo subjekt je jiný, má jiné potřeby, jiné myšlení a to mě baví. Začala jsem řešit i projekty investiční, které jsou náročnější na projektové řízení a je potřeba mít jiné znalosti. Takže ano, práce mě baví a neustále mě obohacuje.

Domnívám se, že při podávání prvních žádostí o dotace panoval v České republice chaos. Navíc bylo málo těch, co měli odvahu a vůli, aby svou žádost o peníze dokázali dovést až do finále. Myslíte si, že má domněnka je správná nebo je jen laickým pohledem na celou problematiku?

Neřekla bych chaos. Samozřejmě, že zkušenosti s čerpáním dotací jsme v ČR získávali postupně, také informovanost o možnostech dotací byla leckdy nepřesná. V implementačních agenturách a na ministerstvech chvíli trvalo než navržené systémy a postupy zvládli a sjednotili i metodiky a názory na dotazy či připomínky žadatelů. Také medializace čerpání dotací jako jednoduché možnosti jak přijít k penězům, tomu nijak nepřispěla. I my jsme se často setkávali s rozčarováním žadatelů, co všechno je potřeba nachystat a zajistit. Dnes je podle mého názoru situace jiná, zkušeností s čerpáním je mnohem víc a je vidět i spousta zrealizovaných projektů.

Řada žadatelů po neúspěšných pokusech získání dotací v různých oblastech upřednostňuje poradenské a konzultační společnosti a to nás pochopitelně těší a motivuje k tomu, abychom měli úspěšných projektů co nejvíce a přetvářeli tak myšlenky v úspěšné projekty.

Tuším, že ani dnes není legislativa kolem žádostí o dotace všem zcela jasná. Oblastí, kterou se osobně zabýváte, jsou lidské zdroje. Můžete čtenářům prozradit, kdo má možnost si o dotaci na rozvoj lidských zdrojů zažádat? A zda existují nějaká omezení pro podání žádostí?

Dotace na rozvoj lidských zdrojů je velmi široký pojem. Primárně jsou určeny dva operační programy pro tuto oblast, Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (OPLZZ) a Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OPVK). Oba programy zahrnují několik oblastí s možností čerpání dotací. OPLZZ je zaměřený na snižování nezaměstnanosti prostřednictvím aktivní politiky na trhu práce, profesního vzdělávání, dále na začleňování sociálně vyloučených obyvatel zpět do společnosti, zvyšování kvality veřejné správy a mezinárodní spolupráci v uvedených oblastech. OP VK se zaměřuje na oblast rozvoje lidských zdrojů prostřednictvím vzdělávání ve všech jeho rozmanitých formách s důrazem na komplexní systém celoživotního učení, utváření vhodného prostředí pro výzkumné, vývojové a inovační aktivity a stimulace spolupráce participujících subjektů. Žádat mohou soukromé i veřejné subjekty samozřejmě podle typu záměru a podle podmínek konkrétní výzvy. Každá výzva nebo chcete-li soutěž má svá omezení a podmínky, podle kterých je záměr možné podat.

Omyly a chyby jsou přirozenou součástí lidského chování. Jakých největších chyb se firmy dopouštějí? A pomáháte firmám s výběrem záměru, na který chtějí získat dotaci?

Začnu druhou otázkou. Vždycky posuzujeme záměr klienta jak z hlediska možností získání dotace, tak z hlediska realizovatelnosti a udržitelnosti projektu. Obrací se na nás mnoho subjektů s různými nápady a ne všechny jsou realizovatelné. Nemůžeme si dovolit podílet se na přípravě dokumentace k projektu, o kterém nejsme přesvědčeni, že bude úspěšný. Jsme profesionálové, projekt, který není vhodný k podporování ze strukturálních fondů EU umíme odmítnout a najít jiné řešení případně doporučit jinou formu financování.

Největší chyby žadatelů? Pokud myslíte v rámci přípravy projektu, tak je to právě nepromyšlený záměr do detailu, nesoulad záměru se strategií firmy, mylná a zjednodušená představa o realizaci projektu a jeho dokladování. Často se setkáváme i s představou, že dotaci zajistíme tzv. na klíč, že dodáme i prezenční listiny, v případě školení zaměstnanců nakoupíme školicí materiály apod. Jednou z největších chyb v rámci realizace projektu je realizace zadávacích řízení na výběr dodavatelů. Každý program má svou metodiku, podle které je nutno postupovat při výběru dodavatele. Velmi často se stává, že díky nesprávnému postupu realizace při výběru dodavatele přichází žadatelé o část nebo dokonce i o celou dotaci.

Předpokládám, že podpor v oblasti lidských zdrojů je více.  Na co všechno si lze podat žádost a o jaké programy je největší zájem?

Ano, podpor v oblasti RLZ je mnoho, ať už v rámci soukromých a veřejných škol, neziskových organizací, municipalit či podnikatelských subjektů. Každý subjekt má jinou potřebu a jiné typy záměrů. Pokud se bavíme o podnikatelských subjektech v souvislosti s finanční krizí, byl jednoznačně největší zájem o podporu na vzdělávání zaměstnanců  prostřednictvím programu OPLZZ výzvy Školení je šance a Vzdělávejte se.

Myslím si, že zájem na získání příslušné dotace, tedy společného úspěchu je oboustranný. Co může žadatel očekávat, když se s přípravou projektu obrátí na vaší společnost?

Může očekávat profesionální přístup všech našich konzultantů. Od první konzultace až o po vyúčtování poslední faktury realizovaného projektu. Náš zákazník oceňuje rychlé a profesionální jednání, i v případě, že projekt není podle našeho názoru vhodný k podpoře formou dotace EU.

Zákazník je vždy na prvním místě, alespoň se to říká. Nabízí vaše společnost vašim zákazníkům něco navíc, než jen jednorázové vypracování žádosti o dotaci?

Naše společnost nabízí především profesionální a komplexní poradenství, založené na znalostech a know how. V čem jsme jiní mohu těžko posoudit. Musela byste se zeptat našich partnerů a klientů. Ale mohu říci, že neslibujeme výhru, pokud projektu nevěříme a nejsme si jisti jeho výsledkem. Každému, kdo nás požádá o konzultaci, se snažíme poradit co nejlépe. Není pro nás důležitý počet podaných žádostí, ale jejich úspěšnost. Dokazuje to číslo, kterým se pyšníme, a to je přes 8 miliard Kč zprostředkovaných pro naše klienty za dobu naší existence. Letos slavíme 10-ti leté výročí.

Dotace poskytované Evropskou Unií jsou financovány zpětně. Jakým způsobem tedy získáváte prostředky pro zajištění vlastních zdrojů? A jaká je výše jednotlivých podpor?

Dotace je vyplácena podle metodik daného operačního programu. U neinvestičních projektů jde o formu záloh, u některých investičních projektů jde o etapové financování na základě proinvestovaných doložených uhrazených výdajů a další jsou financovány po skončení realizace projektu. Výše jednotlivých podpor je velmi rozdílná, nedá se odpovědět jedním číslem, u neinvestičních projektů může být až 100%, u investičních opravdu záleží na konkrétním programu a na konkrétním projektu či žadateli.

Předpokládám, že investice do lidských zdrojů jsou jednou z klíčových priorit u většiny soukromých či státních subjektů. Myslíte si, že vláda ČR dostatečně pomáhá podporovat tyto priority?

Všichni ředitelé a manažeři říkají, že investice do lidských zdrojů jsou pro ně klíčové, ale často je to pouze fráze. V době ekonomické krize řeší jiné priority spojené s existencí firem, zajištění dodávek atd. Zaměstnanci a jejich rozvoj nejsou v danou chvíli na pořadu dne. Na druhou stranu v minulém roce vláda rozhodla o přerozdělení financí do dvou programů podporujících školení zaměstnanců všech organizací s názvem Školení je šance a Vzdělávejte se.

Organizace bez ohledu na velikost a obor činnosti měli šanci získat prostředky na vzdělávání zaměstnanců, které by jinak museli propustit. Tyto programy se setkaly s velkým úspěchem, po půl roce byla výzva po vyčerpání alokace uzavřena. Nicméně zdlouhavý proces administrování žádostí nepřinesl očekávaný efekt a podle mého názoru pomohl většině firem krátkodobě a jen oddálil řešení problémů spojených s ekonomickou krizí.

Líbí se mi logo, které jste zvolili na propagaci vašeho podnikatelského záměru „Přetváříme vaše myšlenky v úspěšné projekty“. Můžete čtenářům prozradit, kdo je jeho autorem, případně jak vzniklo?

Dávno předtím než jsem do společnosti nastoupila, byla věta „Přetváříme myšlenky v projekty“ součástí propagace značky Eurovision. Já jsem byla u toho, kdy jsme diskutovali o strategii společnosti o vizi, firemní kultuře a profilaci společnosti navenek. Vznikla tak při jednom brainstormingu vize lépe vypovídající o silných stránkách naší společnosti a tedy „Přetváříme Vaše myšlenky v úspěšné projekty“.

Ing. Jana Elingrová (1971)

Ve společnosti Eurovision, a.s. pracuje od roku 2005, v současné době na pozici zástupce ředitele. Je členkou představenstva a vedoucí divize pro oblast lidských zdrojů a vzdělávání. Má zkušenosti zejména s projekty v oblasti lidských zdrojů a podpory podnikání.

- vystudovala VUT Brno, fakultu podnikatelskou (1994)

- je vdaná a má jedenáctiletou dceru Viktorii

- ve volném čase se věnuje rodině a sportu, a to především jízdě na kole, lyžování a je pravidelnou návštěvnicí fitness centra

Pro HR server Jaroslava Fuksová