Rozhovor s Irenou Nekolovou, ředitelkou společnosti Integrity Consulting

Absolvovala Pedagogickou fakultu University Karlovy, tříleté studium Psychologie v USA. Od roku 1993 do roku 1996 pracovala v HR oblasti ve společnostech Philip Morris, Multiservis, Coca-Cola a Lucent Technologies v Čechách, v roce 1998 byla vybrána jako jedna z prvních manažerek na pozici HR Manažera pro EMEA (oblast Evropa, střední východ a Afrika) do Německa. V roce 2000 se vrátila do ČR a založila vzdělávací a poradenskou společnost Integrity Consulting.

Kdy vaše společnost vznikla a čím se zabývá?

Vznikli jsme v lednu 2000 jako malá organizace zabývající se manažerským 
a personálním poradenstvím, včetně organizace firemních i veřejných školení. Naše speciality jsou kurzy pro HR specialisty a specializované kurzy personalistiky pro nepersonalisty.

Působíte jenom v Praze, nebo i jinde v ČR?

Kanceláře máme v Praze, ale jsme docela mobilní – působíme po celé České republice, získali jsme projekty na Slovensku, v Řecku, ve Švýcarsku.

Kolik máte zaměstnanců a jak byste charakterizovala vnitrofiremní kulturu Integrity Consulting?

Celkem je nás osm, z toho někteří na částečný úvazek.  Vnitrofiremní klima je ve společnosti docela ojedinělé – aktivně pracujeme na tom, abychom byli maximálně efektivní při zachování příjemné a tvůrčí atmosféry. Převážná většina z nás prošla deseti-dvanácti hodinovou pracovní dobou, kde jsme ne vždy měli pocit, že čas trávený v práci byl plně efektivní. Teď se o to snažíme a vzájemně se v tom podporujeme.

Jaká je podle Vás vaše současná pozice na trhu a jak vnímáte podnikatelské klima v ČR?

Myslím že máme několik ojedinělých produktů, které nám vytváří vstupní bránu do společností – jsou to naše kurzy Behaviorální metoda vedení pohovoru a ucelené školení pro specialisty na odměňování. Zdá se, že to tak začínají vnímat i naši klienti, kteří nás po absolvování veřejného kurzu oslovují  do svých firemních projektů.

Podnikatelské klima je podle mého docela příznivé, stále mám pocit, že pro kvalitní poradenství a tréninky se místo na trhu vždy najde.

Jak se díváte na roli HR v České republice?

Role HR je podle mého jednoznačná – má vytvářet přidanou hodnotu pomocí poskytnutí nástrojů managementu společnosti.  HR by mělo být vyhledávané pracoviště, kam si lidé budou chodit pro rady. Často se s tímto modelem setkáváme v praxi, i když ne vždy je tak HR bohužel chápáno.

Jaký typ firem využívá vašich služeb?

Jednak menší společnosti, kterým suplujeme jejich HR oddělení, ale i velké nadnárodní společnosti, pro které zpracováváme firemní projekty.

Proč vás tyto společnosti využívají?

To se ptáme vždy při zpětné vazbě. Máme podle našich zákazníků pro ně přijatelný způsob práce – nejprve se snažíme zjistit co je jejich hlavní problém,  jdeme do detailů, teprve potom hledáme řešení. Vždy se také snažíme najít klíčové prvky pro hodnocení úspěšnosti projektu. V neposlední řadě máme velmi kvalitní interní tým konzultantů – trenérů, který je stabilní a stálý – zatím se s námi nikdo za ty čtyři roky nerozloučil.

Co se vám nelíbí na vašich zákaznících – co byste změnila na vašich zákaznících?

Někdy je zákazníků složité najít zadavatele projektu – hovoříme s několika lidmi, každý má odlišnou představu, komunikuje přes nás s kolegou – to jsou pak docela složitá jednání.

Jaké jsou vaše denní nejčastější problémy, které musíte řešit?

Moc denních problémů nemám, máme sehraný tým a tak většinu „běžných „ problémů už řeší moji kolegové sami nebo v menších týmech – mě jen informují. Snažím se co nejvíce delegovat, mám pak více času na přemýšlení co budeme dělat za rok,dva. Takže možná denní nejčastější problém – komu co delegovat.

V čem spatřujete silné stránky vaší společnosti?

Silný motivovaný tým plný individualit, zahraniční know-how uzpůsobené našim poměrům, orientaci na zákazníka, prolínaní tréninku a outdoorových aktivit.

Jaké novinky, zlepšení pro své klienty chystáte?

Máme nový modulový program pro manažery, od ledna chceme zpracovat ucelený modulový program pro personalisty – zatím nabízíme samostatná školení. Na říjen a listopad chystáme pro naše stávající i potencionální klienty bezplatné půldenní přednášky - workshopy v hotelu Jalta o důležitosti systematického programu vzdělávání ve společnosti.

Co byste vzkázala našim čtenářům?

Ať se každý den na chvíli zastaví a rozhlédnou, jak je tady krásně.

Děkuji za odpovědi, Jan Turek