Rozhovor s Davidem Procházkou, HR Managerem společnosti Et netera

Rozhovor s Davidem Procházkou z IT společnosti ET NETERA a.s. o tom, co nabízejí svým zaměstnancům, dovolené snů pro věrné zaměstnance a úkolech HR oddělení ve společnosti, která se stala Vodafone firmou roku 2009.

Rád bych se vás úvodem zeptal, jak dlouho působíte na českém trhu a co je předmětem obchodního zájmu vaší společnosti?

Na trhu působíme již 13 let.  V první řadě stavíme weby. Spíše velké a většinou rozsáhlé či něčím výjimečné. Spolu s tím poskytujeme i konzultace a to nejen v technologické části, ale i na business úrovni. Mezi naše hlavní klienty patří třeba Datart, Fortuna, Telefónica O2, Siemens a další

Vaše sídlo se nachází v Praze na Letné, kde se v současné době buduje tunel Blanka. Ještě nějakou dobu se tunel bude stavět, neomezuje vás to? Neuvažujete o změně sídla?

Kdybych řekl, že neomezuje, lhal bych. Samozřejmě, že nás stavba omezuje, ale snažíme se stavbu přežít. Třeba tím, že si z toho sami děláme srandu. Velmi si vážím našich lidí, že už berou stavbu jako fakt a na oplátku pro ně připravujeme různé akce a snažíme se vše přečkat. V bezprostřední budoucnosti o změně sídla zatím neuvažujeme,  přeci jenom přestěhovat takovouhle firmu do prostředí, které by nám po všech stránkách vyhovovalo není otázkou pár měsíců.

Jaká byla situace v Et netere v době, kdy jste nastoupil do firmy?

Tak to už je nějaký pátek. Situace nebyla vůbec špatná především díky firemní kultuře, přede mnou však byl velký úkol, vytvořit stabilní HR oddělení a dát do všeho nějaký systém.

Co považujete za svůj největší úspěch za dobu vašeho působení v Et netera?

Za úspěch vůbec považuji to, že se mohu v takové firmě realizovat a dělat vše, aby všichni byli spokojení. Ale co považuji za svůj největší úspěch je určitě fakt, že jsem dovedl Et neteru v soutěži Best Employers Česká republika 2010 na krásné 3. místo, když si vezmeme tu velkou konkurenci zahraničních a českých firem.

Podle jakých parametrů si lidé vybírají svého zaměstnavatele?

Doba se hodně změnila, je velká nezaměstnanost a proto si myslím, že lidé v dnešní době především sází na důvěryhodnost, značku, jistotu a především stabilitu firmy.

Už jste to sám načal. Základem úspěšné společnosti jsou prý spokojení a správně motivovaní zaměstnanci. Již druhým rokem jste se účastnili studie Best Employers Česká republika a letos jste se podruhé dostali mezi nejlepších 15 zaměstnavatelů a obsadili jste třetí příčku. Jak a čím motivujete své zaměstnance, aby odváděli svoji práci skvěle?

Zúčastnili jsme se této studie již čtyřikrát, z toho 3x jsme se dostali do TOP 10, naposledy letos a obsadili jsme 3. místo a čím je motivujeme? V principu vyznáváme teorii, že v práci trávíme tolik času, je nesmyslné vyznávat jiné hodnoty v pracovním a jiné v soukromém životě. Proto hraje vůdčí roli v našem HR firemní kultuře, kde se snažíme vytvořit takové prostředí, aby lidé měli ty nejlepší podmínky. Svou roli pochopitelně hraje i rovněž bohatý benefitní a odměňovací systém, možnosti rozvoje a prosazení ve společnosti, možnost pracovat na zajímavých i soukromých projektech atd..

Jaké jsou úkoly HR oddělení ve firmě?

Zmíním asi jen ty nejhlavnější: získávání a výběr zaměstnanců (převážně jezdíme na veletrhy pracovních příležitostí, spolupracujeme s vysokými školami, dokonce kolegové vyučují na jedné pražské vysoké škole apod.), správa odměňovacího a benefitního systému, vedení personální a mzdové agendy, rozvoj a vzdělávání zaměstnanců, správa BOZP, PO a ZPP.

V roce 2007 Et netera prošla certifikací dle normy ISO 9001:2000 a vloni jsme dokonce prošli již pod novou normu ISO 9001:2008, tedy mým úkolem je se starat i o management kvality ve společnosti.

Jak rozvíjí vaše společnost své zaměstnance?

Letos se nám podařilo opět získat dotace z Evropského sociálního fondu, v rámci projektu OP Praha Adaptabilita. Správa a vedení vzdělávacího programu je velmi náročná na administrativu, ale stojí to za to, spolupráce s Magistrátem je příjemná. V současné době připravujeme plán vzdělávání a pomalu začínáme čerpat peníze.

Jakým způsobem vyhledáváte nové pracovníky?

V tomhle směru to mám jednoduší, hodně lidí se na Et neteru obrací samo. V současné době krom toho, také ale využívám služeb pracovního portálu www.spravnykrok.cz a www.sprace.cz. Dále spolupracujeme s vysokými školami, kde na jedné dokonce vyučujeme vlastní předmět.

Jak byste charakterizoval společnost Et netera, v současné době téměř v polovině roku 2010?

Dynamická, silná a stabilní česká společnost, kde jsou obchodní cíle a péče o zaměstnance v rovnováze.

Jak byste popsal vztah oddělení lidských zdrojů k zaměstnancům a k vedení firmy?

Vztah HR versus lidé? Mám s lidmi velmi dobrý vztah, oni vědí, že jim vždy pomohu nejen na pracovním poli, ale i v soukromí. Víte, my si na nic nehrajeme, nás baví pracovat a posouvat Et neteru stále dál. U nás vědí, proč a co děláme i proto, že mají k vedení firmy otevřené dveře dokořán.

Co nabízíte svým zaměstnancům?

Pokud se budeme bavit čistě o benefitním systému, tak u nás nikdo zkrátka opravdu nepřijde. Nabízíme příspěvek na dopravu, penzijní připojištění, dovolenou, nadstandardní lékařskou péči, příspěvek na odborné publikace, příspěvek na jazykové vzdělávání a stravenky v hodnotě 100,- Kč. Kromě řádné dovolené lze čerpat 2 dny tzv. sick-day, a pokud se společnosti daří, ke konci roku dostaneme přes Vánoce ředitelské volno (jako odměnu a poděkování od výkonného ředitele). Krom toho, v rámci loajalitního bonusu dostává každý zaměstnanec 5 dní dovolené navíc za každých 5 let ve společnosti.

Na jedné konferenci jsem se doslechl, že nabízíte dovolenou snů svým zaměstnancům. Jak taková dovolená snů vypadá a kdy ji získáte vy?

Nárok na dovolenou snů má nárok každý zaměstnanec, který u nás pracuje na plný úvazek a to 10 let. Po 10-ti letech má nárok na odpočinek, vážíme si jeho loajality a proto mu zaplatíme 100.000,- na dovolenou.

Jaké máte plány do budoucna?

V současné době připravujeme a začínáme čerpat peníze z evropských fondů na rozvoj vzdělávání našich zaměstnanců. V říjnu to bude recertifikační audit dle normy ISO 9001:2008 a zač. roku 2011 se opět utkat v soutěži Best Employers Česká republika 2011 a pokud se podaří, tak se opět posunout výše, zlato ještě nemáme. A pak asi spolu dáme další rozhovor, ne?

Určitě. Budu jen rád. V posledních dvou letech vyhráváte ocenění za oceněním. Vodafone firma roku Hospodářských novin 2009, International Business Awards, Internet Effectiveness Award 2009, Zlatý erb 2009, Best employers ČR 2010. Jak je možné, že získáváte tolik ocenění?

Přemýšlím, jak odpovědět a nechlubit se, ale… jsme prostě dobří :). Ale vážně, myslím, že náš úspěch tkví v tom, že za ním nejdeme za každou cenu. V první řadě chceme zlepšovat život svému okolí – klientům, zaměstnancům, rodinám. Pokud máte takovýto vyšší cíl a jdete za ním, úspěchy se dostaví samy.

Profil

David Procházka, HR Manager společnosti Et netera a.s.

Absolvent vyšší odborné školy se zaměřěním na personální management a právo.
V roce 1999 začal pracovat jako asistent ředitele a consultant v poradenské firmě HEXPERT. Od roku 2004 se věnuje aktivně řízení lidských zdrojů a vzdělávání.
Do společnosti ET NETERA nastoupil v roce 2007, kde je zodpovědný za řízení lidských zdrojů a managementu kvality. Rád cestuje po Evropě a má rád rychlá auta.

Pro HR server Petr Tomeček