Rozhovor s Boženou Jirků, výkonnou ředitelkou Nadace Charty 77

Nadace Charty 77 se za dobu svého působení v České republice stala" lidovou nadací". Do povědomí veřejnosti se dostala již díky prvnímu projektu. Tehdy velmi úspěšnou sbírkou na Konto MÍŠA. Posláním jejího hlavního projektu „Konta BARIÉRY“ je pomáhat druhým, především lidem s nějakým zdravotním handicapem. Oslovila jsem výkonnou ředitelku Nadace Charty 77, nejen z mého pohledu ženu s obrovským srdcem, schopností naslouchat, ale také stálou optimistku, paní Boženu Jirků, aby mi prozradila, co jí k práci v nadaci přivedlo, na jakých projektem pracuje, co jí v poslední době udělalo největší radost, co nového připravuje a čeho si na svých spolupracovnících nejvíce cení?

Pracovat v sociální oblasti a řídit nadaci není určitě lehká práce. Předpokládám, že je především náročná na čas, ale také na psychiku. Jak jste se ke své práci dostala? Co vás motivuje v práci pokračovat a denně pomáhat těm, co v životě neměli či stále nemají tolik štěstí?

A víte, že je to naopak nádherná práce. Je pravda, že mám sice v „ruce“, v dopisech, kterých se mi sejde na stole denně kolem dvaceti, hodně lidského neštěstí.  Ale každý den mám šanci těmto lidem poradit, pomoci. A to je na práci v nadaci to nejkrásnější. Věřte mi nebo ne, u mě v kanceláři nejsou dveře nikdy zavřené a stejné je to i s mým srdcem. Nikdo neodejde z nadace bez pomoci.  A já mám navíc to štěstí, že si pamatuji daleko víc příběhy právě s tím dobrým koncem. 

A jak jsem se k této práci dostala? Potkala jsme v pravou chvíli toho pravého člověka, pana Františka Janoucha, zakladatele Nadace Charty 77. Od něj jsem se hodně naučila a stále se učím. Je to chodící encyklopedii charity.

Mnohdy pomůže jenom samotné povědomí, že se má člověk v případě potřeby na koho obrátit. Nadace Charty 77 patří k těm známějším. Nepochybuji o tom, že je to především zásluhou lidí, kteří v nadaci pracují.  Které konkrétní projekty podporujete? A případně na co nového se můžeme v nejbližší době těšit?

Když jsem zmínila Františka Janoucha tak musím také dodat, že on nelpěl a nelpí na svých představách programů nadace, tak jak ji v roce 1978 ve Švédsku zakládal. Velkoryse přijal, stejně jako další členové našich statutárních orgánů, naprostou přeměnu nadace na nadaci „lidovou“. Jak to myslím? Jsme opravdu jediná nadace, která dokázala oslovit velké množství lidí. Podařilo se nám to na začátku devadesátých let první sbírkou na Konto MÍŠA, do které se zapojily tisíce lidí a jejímž výsledkem bylo zakoupení unikátního lékařského přístroje pro nekrvavé operace mozku. Leksellův gama nůž byl opravdu přístroj, na který se složily desetitisíce lidí. I náš další, a v současné době nejznámější a v České republice asi nejstarší charitativní projekt, který trvá již 18 let, Konto BARIÉRY, počítá se solidaritou desetitisíců lidí.

Které projekty podporujeme? Ten výčet by zabral dvě stránky textu. Od podpory lidí se zdravotním postižením, pro které je projekt Konto BARIÉRY určen, jsme se dostali k dalším specielním projektům. Počítače proti bariérám, Sport bez bariér, Nový start, Burza práce, Stipendium BARIÉRY, Fond Šance, Zaměstnavatel bez bariér, Banka bez bariér, Aukční salóny Konta BARIÉRY.

 Co projekt, to kus života handicapovaných lidí. Každý projekt jim poskytuje pomoc v odstraňování bariér, na které narážejí v té které oblasti – vzdělávání, sport, návrat do života po úrazu, pomoc v mimořádně tíživé situaci, zaměstnávání apod. Naše aukční salóny, to je chlouba nadace, projekt s velkým společenským a uměleckým renomé, do kterého se již deset ročníků zapojují přední čeští výtvarníci. A výsledek? Více než 40 miliónů korun, které jsme z prodeje darovaných uměleckých děl získali, jsme využili na financování vzdělávání handicapovaných středoškoláků a vysokoškoláků. Stipendium BARIÉRY, to je tedy společný projekt nadace a předních představitelů české výtvarné scény. Dárců v poslední listopadové aukci v r. 2010 bylo 372, výnos této jubilejní desáté aukce dosáhl rekordní částky 5 722 300 korun.

Tak takové projekty děláme a řadu dalších, velice zajímavých, chystáme. Nemůžu předbíhat ani prozrazovat, ale určitě překvapíme veřejnost i kolegy v neziskovém sektoru velkým projektem Internet pomáhá, anebo obdobou projektu Ostrovy života, mimořádně úspěšného projektu z let 2000 – 2004. Tak jako tenkrát budeme peníze získávat z prodeje výrobků cca patnácti velkých výrobců.

Plánovat budoucnost je jedním z předpokladů úspěchu. Kdo neplánuje a žije jen ze dne na den, bývá často nemile překvapen. Nepochybuji o tom, že s vaším životním optimismem souvisejí i vaše plány do budoucna, které nepochybně dosahují velkých rozměrů. Můžete čtenářům prozradit, čeho byste v budoucnu chtěla dosáhnout? Nebo naopak, co vám cestu k vytýčeným cílům nejvíce znesnadňuje?

Já nevidím překážky v naší práci. Charita má v České republice dobrý zvuk a to, jak se veřejnost zapojuje do sbírek při živelných pohromách doma i daleko ve světě je toho důkazem. Přesvědčuji se o tom každodenně. Konto BARIÉRY je hmatatelný důkaz. Naši drobní dárci jsou nám věrni 18 let, je to naše velká síla a také svoboda, jistota. Udrželi jsme si i velké sponzory, nové jsme získali. Krize na naši prácí nedopadla a předchozí dva roky byly pro nás v objemu získaných i rozdělených peněz rekordní.  Přála bych si, aby si nadace důvěru svých dárců udržela i v dalších letech. Na tom se musí stále pracovat, to nepřichází samo, automaticky. To je úkol pro mě i pro ty, kteří přijdou po mně.

Společnost se vyvíjí a to také v oblasti sociální. Dříve bylo jakýmsi nepsaným pravidlem, že lidé zdravotně znevýhodnění žili tzv. na kraji společnosti. Možná bychom mohli říci, že spíše přežívali, než žili.  Dnes se naštěstí situace změnila, ale zcela ideální to není a ještě asi dlouho nebude. Myslíte si, že změnit názor společnosti na handicapované lidi, je cesta na dlouhou trať?

Mluvíte mi z duše. Já se snažím o to, abychom veřejnosti neukazovali zoufalé lidi na okraji společnosti (i když i takoví mezi handicapovanými asi jsou), ale naopak sebevědomé, schopné lidi, kteří jsou schopni zastávat manažerské pozice ve firmách. Snažím se přesvědčovat šéfy malých i velkých firem o tom, že takový šikovný, vzdělaný vozíčkář zastane v pracovním kolektivu stejnou práci jako člověk bez vozíku a ještě v atmosféře firmy udělá jeho přítomnost divy. Kritizuji vychytralé firmy, které zaměstnávají tyto lidi jenom z prospěchu, kvůli čerpání výhod. Zaměstnávají je na podřadných pozicích a neplatí je odpovídajícím způsobem. Naštěstí se legislativa mění a těmto praktikám bude brzy odzvoněno. Konečně.

Krize je jen jedno slovo, nebo také spojení svou slabik a přitom dokázalo nadělat tolik starostí.  Pocítili jste krizi na vlastní kůži? A obrátilo se na vás s prosbou o pomoc v souvislosti s krizí více klientů?

Na první otázku jsme už odpověděla v předchozím textu. NE. Na druhou otázku musím odpovědět ano, počet žádostí se zvýšil v posledním roce a půl cca o jednu třetinu. Abychom nemuseli omezovat naši pomoc, tak v tom vidím pro sebe jediný úkol, a to sehnat více peněz.  Zatím se nám to daří. V roce 2009 a 2010 jsme každým rokem rozdělili 60 mil. korun, dvakrát více, než v roce 2008. A jsem za to ráda.

Tak jako v soukromém, tak i v pracovním životě se střídají období více či méně úspěšná. Špatné informace slýcháme denně, ale těch dobrých je někdy opravdu poskromnu. Proto bych se vás ráda zeptala, který z úspěchů vám v poslední době udělal největší radost? 

Osobně jsem v oslavování úspěchů opravdu pokorná a vyplatilo se mi to. Každý den mám nějaký úspěch a vždycky si myslím, že je to ten největší. Aukce s výsledkem téměř 6 miliónů? Může být nějaká větší radost? Večírek nadace, na kterém jsem se po roční práci potkala se svými spolupracovníky, sponzory a výtvarníky?  Nádherná atmosféra. Úspěšný vánoční direct mail pro konkrétního kloučka nebo holčičku, který vynesl 4 miliony korun?  Stáže našich úspěšných stipendistů, studentů a absolventů u špičkových manažerů i politiků? Každý nový časopis Můžeš, který vydáváme v našem občanském Sdružení přátel Konta BARIÉRY. Kdo náš měsíčník ještě nečetl, o mnoho přišel (www.muzes.cz). Osmidenní sbírka mezi návštěvníky slevového portálu Vykupto.cz, kde se vybralo 60 000 korun na podporu tří konkrétních dětí, jejichž příběhy si majitelé vybrali sami na našem webu www.kontobariery.cz …mám pokračovat? Moje radosti by neměly konce.

 Být úspěšnými není vůbec jednoduché. Ovšem Nadace Charty 77 se právem řadí mezi úspěšné organizace.  Samotný úspěch není zásluhou jenom jednotlivce. Téměř vždy záleží na způsobu, jakým spolupracuje celý kolektiv.  Jste pyšná na své spolupracovníky? Je nějaká vlastnost, které si na svých spolupracovnících ceníte nejvíce?

Nejlepší otázka na konec. Nadace, to je skutečně týmová práce, a protože nemůžete mít tým dvacetičlenný, i když bych ho uměla využít, musíte mít tým kompaktní, zastupitelný. Jestli se mi něco podařilo, tak dát dohromady takový tým spolupracovníků lépe řečeno spolupracovnic. Muž je mezi námi bohužel jenom jeden. Jsem na svoje spolupracovníky pyšná, protože mají srdce na pravém místě a obrovskou empatii pro řešení problémů lidí, kteří to potřebují. Nejcennější vlastností v nadaci je poctivost. Přesvědčila jsem se o tom. Pracuji s poctivými lidmi a toho si vážím nejvíce.

Mgr. Božena Jirků - výkonná  ředitelka Nadace Charty 77

  • vystudovala Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze
  • do roku 1991 pracovala jako redaktorka v Československé televizi, podílela se na pořadech Nad dopisy diváků, Vysílá studio Jezerka, Pojďte s námi nakupovat a na dalším divácky velmi oblíbeném pořadu Sondy
  • ve vedení Nadace Charty 77 působí osm let
  • dnes má již dva dospělé syny
  • ve volném čase si ráda zajde do divadla nebo přečte zajímavou knížku
  • tak jako má ráda lidi, tak přesně s takovou láskou přistupuje k přírodě

Pro Hr server Jaroslava Fuksová