Myslet globálně, žít regionálně

Rozhovor s Olgou Girstlovou, generální ředitelkou společnosti Gity.

Jste čestnou prezidentkou Moravské asociace podnikatelek a manažerek (MAPM), Vaše společnost podpořila mezinárodní konferenci "Žena - tvůrčí osobnost třetího tisíciletí". Jak se díváte na pozitivní diskriminaci žen?

Otázka pozitivní diskriminace se u nás objevuje zejména v souvislosti s větším zastoupením žen ve vrcholové politice, na vysokých manažerských pozicích a celkově s mnohem větším zapojením žen do veřejného života. Osobně bych byla raději, kdyby takový stav nastal přirozeně, plynule, ale takové klima v naší společnosti zatím není vytvořeno – jak ze strany mužů, tak žen. Proto považuji zavedení kvót za nejrychlejší způsob, jak poměr žen a mužů ve veřejném životě rychle změnit, přestože to může zpočátku vyvolat bouřlivé reakce.

V čem spočívají hlavní cíle MAPM?

Moravská asociace podnikatelek a manažerek je profesní sdružení, které už deset let pomáhá ženám podnikat, setkávat se, získávat kontakty a informace, vzdělávat se. Je to platforma, která umožňuje ženám jejich profesní i osobní rozvoj. Při vzájemných setkáních se mohou i neformálně pobavit.

Společnost GiTy má více než 400 zaměstnanců. Jaká kritéria při jejich výběru uplatňujete?

Skupina GiTy má v současné době okolo 400 zaměstnanců. Kritéria pro jejich výběr  se odvíjejí od toho, jaké konkrétní práci se bude daný člověk v budoucnu věnovat. Všeobecně se dá říci, že klademe velký důraz na odborné znalosti a kreativitu.

Jak je to se znalostí jazyků?

Některé profese vyžadují aktivní znalost angličtiny. Ve firmě již několik let probíhá výuka anglického jazyka ve skupinách podle pokročilosti. Pokud zaměstnanci splní určité procento v docházce a potvrdí dosažené znalosti v testech, firma jim na výuku přispívá.

Jakým dalším výhodám se zaměstnanci GiTy těší?

Výhod je samozřejmě mnohem víc. Opět záleží na pozici, jakou ve firmě daný člověk zastává. U nás vždy pracovalo a pracuje hodně mladých lidí. Proto se snažíme, aby měli možnost profesního růstu, aby měli prostor naučit se nové věci, rozvíjet se. Na druhé straně očekáváme, že např. odborný technický pracovník, kterého vyšleme na IT školení za několik desítek tisíc, získané znalosti předá ostatním a bude pro firmu přínosem. Z tohoto důvodu věnujeme velkou pozornost řízení znalostí vložených v naší firmě. Máme zavedené znalostní účty, které přesně zobrazují vložené investice jednotlivci a jeho přínos pro ostatní.

Vaše firma má pobočku také v Bulharsku. Proč jste si pro založení pobočky vybrali právě tuto zemi.

GiTy nemá v Bulharsku samostatnou pobočku, ale dceřinou společnost GiTy Bulgaria OOD. V Bulharsku jsme začali podnikat před deseti lety, neboť jsme považovali tamní trh za velmi perspektivní. Očekávali jsme, že se bude vyvíjet podobně jako v České republice, na Slovensku nebo v jiných postkomunistických zemích. A to se také stalo.

Jaký je v dceřinné společnosti podíl českých zaměstnanců?

V Bulharsku nepracují žádní čeští zaměstnanci, osazenstvo je zcela bulharské. Několik našich bulharských kolegů však mluví velmi dobře česky.

Jak probíhal výběr bulharských zaměstnanců?

Výběr zaměstnanců v GiTy Bulgaria OOD je zcela v režii vedení bulharské společnosti, ale základní přístup je stejný – profesionalita a tvořivost jsou důležité.

Narazili jste při spolupráci s Bulhary na nějaké kulturní rozdíly? Co proslulý balkánský temperament?

O mně je známo, že jsem dost dynamická, takže my si dobře rozumíme (smích).

Jaké podmínky nabízí Bulharsko investorům?

Bulharsko je krátce před vstupem do EU zajímavá země pro investory, kteří dané prostředí znají, mají jasný podnikatelský záměr a umějí také dostatečně využít možnosti evropských fondů.

Mezi Vaše vzory patří Tomáš Baťa. Je podniková politika Vaší společnosti ovlivněna jeho manažerským systémem?

GiTy se otevřeně hlásí k odkazu Tomáše Bati a jeho systému řízení. Považujeme ho za dobrý základ pro vytvoření evropského modelu řízení, který je nám mnohem blízký. Baťova myšlenka „mysli globálně, žij regionálně“ se prolíná praxi GiTy od našich začátků v roce 1990. A řada dalších nachází u nás uplatnění, např. princip spolupráce, společného podílení se na zisku i ztrátě, to, že každý slouží nejen zákazníkovi, ale také svému kolegovi, který je i jeho zákazníkem.

Vaše společnost je firmou rodinnou. Jaké jsou výhody takového uspořádání?

A co případné nevýhody?

Rodinná firma přináší výhody i nevýhody, i když po patnácti letech působení na trhu mohu potvrdit, že výhody převažují. Můj manžel je od počátků prezidentem firmy a kdo může lépe říci, že zná svého prezidenta? V tom vidím velkou výhodu, víme, co od sebe očekávat, můžeme se spolehnout jeden na druhého. Nevýhodou je samozřejmě to, že firma zasahuje do našich civilních životů, ať se nám to líbí nebo ne, i když se snažíme oddělit čas pro rodinu od pracovních povinností.

Organizování mého času vyžaduje velkou disciplínu a zvážení priorit v čase. Důležité je mít kvalitní profesionální zázemí ve svých spolupracovnících.  Velkou roli hraje  harmonické rodinné zázemí.

V roce 1997 získala Vaše firma Cenu za etiku v podnikání. Setkáváte se při práci s korupcí?

V naší firmě nikoliv.

Jaké to je, být Vedoucí podnikatelkou světa?

Je to zavazující pocit. Když jsem tento titul získala, psal se rok 1998. Ale od té doby se svět změnil, změnil se také náš telekomunikační obor, takže se moc neohlížím. Je třeba přemýšlet o budoucnosti.

Olga Girstlová absolvovala Elektrotechnickou fakultu Vysokého učení technického v Brně. V roce 1990 založila s manželem a otcem společnost GiTy specializující se na

komunikační systémy. V roce 1995 byla vyhlášena Manažerkou roku.

O dva roky později získala cenu Křišťálové srdce za etiku v podnikání. V roce 1999 získala v Monaku jako první Češka ocenění Vedoucí podnikatelka světa. Je

členkou správní rady Slezské univerzity v Opavě, vědecké rady Fakulty managementu Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a čestnou prezidentkou Moravské asociace podnikatelek a manažerek. Vdaná, má čtyři děti.

Štěpán Kačena