Jak dlouho musí Čech pracovat na jeden oběd?

Ilustrační snímek

V různých zemích se mzdy mohou výrazně lišit, ale rozhodující je, co si za ně mohou lidé koupit. Jak dlouho musí pracovat na jeden oběd, nezávisí pouze na jejich výplatní pásce, ale také na cenách zboží a služeb. Index Big Mac nám takovéto mezinárodní porovnání umožňuje.

Ve světě jsou země, kde si člověk za hodinu práce nekoupí ani jeden typizovaný hamburger Big Mac. Existují ale i země, kde na hamburger známé sítě rychlého občerstvení stačí pracovat jen pár minut.

Celosvětový průzkum platů vybraných zemí v rámci projektu WageIndicater, kterého součástí je i portál o platech MůjPlat.cz ukázal, o kolik minut musí Češi déle pracovat na jeden Big Mac než jejich západní kolegové.

Průzkum portálu MůjPlat.cz porovnal délku pracovního času potřebného na koupi typizovaného hamburgeru Big Mac. Přepočítali jsme, jak dlouho musí zaměstnanec vydělávající mediánovou mzdu v dané zemi, tedy zaměstnanec, od kterého polovina lidí vydělává více a druhá polovina méně než on nebo ona, pracovat na jeden Big Mac.

Žebříčku koupěschopnosti zaměstnanců v přepočtu na Big Mac Index kraluje Dánsko. Zatímco Čech si za hodinu práce může dovolit koupit více jak jeden Big Mac, průměrný Dán si za stejný čas práce může dopřát téměř čtyři.

Průměrný Švéd a Rakušan se může zakousnout do Big Macu už za 18 minut práce. Američan potřebuje pracovat na hamburger něco přes 22 minut.

Nejdéle na hamburger Big Mac pracují obyvatelé Ukrajiny, kde průměrný zaměstnanec musí pracovat na jeden Big Mac v průměru něco přes dvě hodiny.

Průměrný Čech musí pracovat 46,1 minut, aby si mohl koupit Big Mac. V sousedním Slovensku musí pracovat o téměř 10 minut více.

Graf: Odpracovaný čas v minutách za jednotlivé země potřebný na koupi jednoho Big Macu

BigMac Index

Zdroj: MůjPlat.cz a www.economist.com