Grafton: Roste počet spokojených zaměstnanců

Skoro polovině zaměstnanců stoupla za uplynulý rok mzda. Jde o jeden z hlavních důvodů, proč jsou dvě třetiny pracovníků v současném zaměstnání spokojeni. V ČR se ostatně kolem finančního ohodnocení v práci točí vše – od spokojenosti přes motivaci až po ochotu změnit místo. Vyplývá to z průzkumu personální agentury Grafton Recruitment, který proběhl letos v srpnu mezi 1830 respondenty.

V současné době panuje mezi českými zaměstnanci nebývale vysoká spokojenost. 68 % respondentů průzkumu je v práci spokojených. 27 % přitom nehledá jinou práci a 41 % sleduje situaci na trhu práce jen pasivně pro případ, že by dostali lepší nabídku. Meziročně vzrostl počet spokojených zaměstnanců o 11 procentních bodů a jen každý pátý zaměstnanec je podle průzkumu v zaměstnání nespokojený.

Ke spokojenosti českých zaměstnanců jistě přispívá i fakt, že skoro polovině z nich (48 %) meziročně stoupla mzda. Vloni přitom dostalo přidáno jen 37 % lidí. Zároveň se snížil počet těch, kterým mzda klesla, a to z loňských 11 % na letošních 8 %. Nejen z těchto důvodů vnímají dvě třetiny Čechů svoje pracovní vyhlídky v následujících 12 měsících jako dobré. Počet pozitivně naladěných pracovníků přitom meziročně výrazně vzrostl ze 44 %, naopak o polovinu se zmenšila množina těch, kteří svoji situaci vnímají negativně (11 %).

Finance motivují a jsou důvodem ke změně práce

Zaměstnance přitom v práci nejvíce motivuje finanční ohodnocení (71 %), s větším odstupem následuje pracovní náplň (45 %), možnost podílet se na zajímavých projektech (33 %), pracovní kolektiv (30 %), možnost kariérního postupu (24 %), uznání nadřízeného (22%) a možnost vzdělávat se (21 %). Naopak minimum lidí motivuje možnost cestovat či uznání kolegů.

Mezi nejčastějšími důvody pro odchod ze zaměstnání vede nedostatečné finanční ohodnocení (67 %), jiná zajímavá příležitost (47 %) a neuspokojivé mezilidské vztahy (45 %). Větší důležitost přikládali respondenti ještě nedostatečné možnosti profesního růstu (33 %), nekompetentnosti nadřízeného (24 %) a monotónnosti práce (18 %).

A jaká jsou pro uchazeče o zaměstnání nejdůležitější kritéria při výběru nového zaměstnavatele? Nabízená mzda (91 %), pracoviště v blízkosti bydliště (55 %), flexibilní pracovní doba (46 %) a pracovní prostředí (46 %). Za nejméně důležitý pak považovali respondenti příspěvky na dopravu a bydlení.

Čeští zaměstnanci pak nejčastěji považují za vhodné změnit práci jednou za 6 a více let, druhou nejčastěji uváděnou odpovědí pak bylo jedenkrát za 5-6 let.

O Grafton Recruitment Czech Republic

Grafton Recruitment, s.r.o. byla založena v roce 1994 a v současné době je zastoupena 14 pobočkami po celé ČR: v Praze, Brně, Jihlavě, Ostravě, Ústí nad Labem, Českých Budějovicích, Plzni, Zlíně, Liberci, Olomouci, Hradci Králové a Kolíně. Grafton Recruitment nabízí efektivní řešení v otázkách náboru, ať už se jedná o jednorázové vyhledání zaměstnance nebo velkoobjemové nábory pro soukromý i veřejný sektor. Specializuje se dále na agenturní zaměstnávání formou dočasného přidělování. Připravuje také na míru řešení outsourcingu nebo kompletní zajištění servisu náboru řízením celého procesu jako hlavní dodavatel.
Patří rovněž mezi přední poskytovatele outplacementových služeb a poradenství nebo výběru zaměstnanců pomocí assessment center, speciálních testů a dodatečně nabízí poradenský servis v oblasti lidských zdrojů.

Více informací na www.grafton.cz.